dimarts, 30 d’abril del 2013

PARADA INFORMATIVA PER SANT JORDI


Des de l’àrea de Medi Ambient de la Mancomunitat, juntament amb l'Ajuntament i dins de les activitats de la Campanya de Tona.net@, és cosa de tots!, el passat 23 d’abril, vam sortir a la plaça Major amb una parada informativa sobre la gestió i resultats de la recollida. Es va aprofitar per fer sensibilització ambiental entorn el món de les deixalles, igual que es va agrair a tota la població la feina ben feta amb l’entrega de compost gratuït.  

El compost que es va entregar prové de la matèria orgànica que recollim i és un adob natural útil tant en l’agricultura com en la jardineria i l’horticultura. El compost millora l’estructura del sòl i conté els nutrients necessaris per a un creixement saludable de les plantes; al ser tant ric en nutrients cal barrejar el compost amb la terra per tal de no cremar les plantes.


Aquesta actuació va ser molt participada, des de resoldre petits dubtes pel què fa al món de les deixalles i concretament amb el sistema de recollida fins a l'entrega de 2000 quilos de compost repartits entre tots els que ens van venir a veure.

Moltes gràcies per la vostra col·laboració!

Àrea de Medi Ambient
Mancomunitat La Plana

L'EXPOSICIÓ 'RE-CILCES' A TONA ES FIRA

Continuant amb els actes de la Campanya, el passat diumenge 21 d'abril l'Exposició Re-Cilces va fer-se lloc al Carrer Antoni Figueras, a on es podia gaudir dels diferents panells informatius entorn de 6 materials des de que arriben a les nostres mans fins que ens en desfem.

La part més participada de l'exposició va ser el "Toca Toca", on molts nens i nenes van participar i  van poder palpar diferents materials que fem servir cada dia tot adquirint coneixements sobre l'origen i la gestió de residus que generem diàriament.

divendres, 19 d’abril del 2013

Plantada d'arbres amb els escolars de Tona

Aquest matí ha tingut lloc, dins els actes de la campanya de civisme TONA.NET@, una planatada d'arbres al polígon les goules de Tona.

Escolars de les diverses escoles del municipi s'han trobat a primera hora del matí per procedir a la plantada de badolls en petits grups. Prèviament els jardiners els han fet una breu explicació de com s'havia s'havien de plantar per assegurar que creixessin forts i sans. A més a més, durant les darreres setmanes, tots els nens i nenes que han participat a la plantada han pogut estudiar els arbres a les seves respectives escoles.

Ajuntament de Tona
Àrea de Medi Ambient




dimecres, 17 d’abril del 2013

PLANTADA D' AROMÀTIQUES A LA VEDRUNA I FESTA D'INICI DE CAMPANYA


La campanya de civisme i medi ambient tona.net@, que s’acaba de posar en funcionament a Tona,  pretén millorar la qualitat de vida al poble mitjançant el respecte i la implicació de tots per construir un poble més net, més cívic i més sostenible. Per prendre consciència col·lectiva de la preservació de l’entorn cal incidir a tota la població. És per això que els més petits, des de l’escola, també s’hi han volgut sumar.

El passat divendres 12 d’abril, l’escola Vedruna de Tona va portar a terme una plantada de plantes aromàtiques i medicinals al parterre de davant de l’escola, al carrer Germana Victòria.
L’activitat, duta a terme pels alumnes de cicle inicial de primària, va tenir lloc d’11 a 1 del matí. Els jardiners van preparar la terra prèviament, i en el moment de la plantada van ajudar els nens i nenes en el procés. També van rebre la col·laboració de la responsable d’educació ambiental de la Mancomunitat La Plana.
Durant dues hores, cada grup classe va tenir la seva estona per plantar una espècie diferent. Així, els alumnes de primer van plantar tarongina i sàlvia, i els alumnes de segon van plantar romaní i espígol. La darrera espècie, la menta, la van plantar els jardiners.

A la tarda va tenir lloc la inauguració de l’espai a càrrec del cap d’estudis de l’escola, Pep Simon, el regidor de medi ambient, Jordi Vilamala, la mestra responsable d’Escola Verda, Mireia Sabaté, i els delegats verds de cada cicle.
Després dels parlaments i la lectura d’uns poemes per part dels alumnes, es va procedir a plantar uns rètols amb informació de cadascuna de les cinc espècies d’aromàtiques.
Aquesta plantada vol ser l’inici d’un treball curricular posterior d’ampliació i investigació d’aquestes plantes aromàtiques i medicinals i dels seus usos a tots els cicles, per tal de conèixer el nostre entorn i prendre consciència per respectar-lo i preservar-lo.

Tal i com va dir en Pep Simon, aquest espai verd de l’escola Vedruna és una petita llavor que hem plantat i haurem de fer créixer per respectar el medi ambient i ser cada cop més sostenibles.


Mariona Bigas, Educació ambiental
Mancomunitat La Plana

La festa d'inici de tona.net@ omple la plaça Major

L'endemà de la plantada d'arbres es va celebrar, a la plaça Major, la festa d'inici de campanya.

Els més menuts del poble van poder gaudir de tallers diversos de medi ambient organitzats per la Mancomunitat La Plana com la plantada d'enciams, o l'elaboració de caretes amb la imatge de la mascota de la campanya; també van poder jugar amb els jocs reciclats de la companyia Katakrak de Tona i riure i aprendre actituds cíviques i sostenibles amb en Jordi Font i el Mag Pota.






Àrea de Medi Ambient
Ajuntament de Tona

Visita l’exposició RE-CICLES


Aprofitant la diada de Tona es Fira, diumenge dia 20 d’abril, podeu visitar l’exposició RE-CICLES, amb l’ objectiu de reconèixer el cicle de vida de diversos materials que composen les deixalles i, a més, identificar alguns dels problemes socials i ambientals que es provoquen en aquest cicle.

Aquesta exposició presenta la història de 6 materials diferents, des de la seva formació fins que ens arriben a les nostres mans i ens en desfem. Com a consumidors, tenim un paper decisiu en aquestes històries dos moments diferents.

El primer moment és quan comprem, moltes vegades podem decidir quin tipus d’envàs embolica l’aliment que necessitem, no és el mateix un suc de taronja en un bric, que en una ampolla de vidre o de plàstic.

El segon moment és quan ens en desfem, podem decidir llençar el material al contenidor que toca i ajudem a així que es pugui reciclar i a tancar el cicle. O, pel contrari, podem llençar-lo a algun altre contenidor i, per tant, que no es pugui reciclar i no es tanqui el cicle.

Esteu tots convidats a passejar per l’exposició per tal de rebre informació sobre el cicle de vida dels materials i el seu procés de reciclatge.


Anna Sala
Tècnica de Medi Ambient
Mancomunitat La Plana

dimarts, 9 d’abril del 2013

Presentació de la campanya de civisme TONA.NET@

Amigues i amics tonencs,

El que avui teniu entre mans és la suma d’esforços promoguts de forma transversal per les diverses àrees de l’Ajuntament de Tona per afavorir la millora de la qualitat de vida al nostre poble mitjançant el respecte i la implicació de tots per comprometre’ns amb un poble més net, més cívic i més sostenible.

Sota el títol tona.net@, engeguem una campanya cívica i mediambiental que vol incidir en tres aspectes cabdals: el respecte pel mobiliari urbà i els espais públics, la millora de la recollida selectiva i el civisme (amb una incidència especial per la responsabilitat que comporta tenir animals de companyia). En definitiva, el respecte per l’entorn, el medi ambient i l’actitud cívica de la ciutadania.

El nostre entorn experimenta modificacions constants que sovint estan fora del nostre control; en canvi, n’hi ha d’altres que ens afecten negativament però que són perfectament evitables. Per actuar-hi cal, en primer lloc, prendre’n consciència i tenir la voluntat de fer-ho. En aquest sentit, a banda de totes les mesures que puguem prendre per treballar per un futur col·lectiu millor, hi ha uns valors, al nostre entendre, que destaquen per damunt de tot: el respecte i el compromís.

Cal respecte per l’entorn, per les persones, pel medi ambient, pel paisatge, pels espais públics... I davant la constatació que probablement avui no estem fent tot allò que es troba al nostre abast per avançar en aquesta línia, avui iniciem aquesta campanya, amb la voluntat que tots plegats prenguem consciència del que podem fer per la millora ambiental i cívica del nostre municipi, i amb l’esperança que, sumant esforços entre tots, aconseguirem tenir un poble millor.

Per això, volem demanar la col·laboració i la implicació de tothom en l’objectiu de la millora mediambiental i cívica. Us demanem aquest petit esforç i compromís per estimar, cuidar i mantenir el nostre poble. Tona s’ho mereix!!

Moltes gràcies per endavant per la vostra col·laboració i compromís.


Josep Salom i Ges                                                    Jordi Vilamala i Romeu
Alcalde                                                                       Regidor de Medi Ambient